2. İSTANBUL TASARIM BİENALİ / 2ND ISTANBUL DESIGN BIENNIAL
KIYILARIN
KULLANIMI,
MİKRO-KENTSELLİKLER
İÇİN BİR
MİKRO-MANİFESTO

İYİ OFİS

Elif Ensari ve Can Sucuoğlu ile Aycan Terzioğlu, Gudjon Thor Erlendsson ve Ertunç Hünkar

Doğum yeri: Ankara, Samsun, İzmir, Türkiye; Oakland, ABD; Hafnarfjordur, İzlanda

Merkez: İstanbul, Türkiye

Manifesto malzemeleri: su geçirmez variller, zincirler, su ile işlenmiş kontrplak, öğrenciler, belediye izinleri, sahiller

Türkiye’nin sahil şeritleri genellikle sert yüzeylerle kaplanmıştır ve denize kolay erişimi engelleyecek şekilde su düzeyinden 1,5 metre kadar yükseltilmiştir. Kıyıların Kullanımı, kolaylıkla bir araya getirilebilen ve toplumsal alana kendin­yap türü bir genişleme sunan, su kenarlarını birbirine bağlamak için tasarlanmış modüler yapıda ve yüzebilen bir mimari müdahaledir.

Prototiplerin tasarım sürecinde İzmir’in en popüler sahil semti Alsancak’a giderek insanları, onların ne yaptıklarını ve sahil ile kurdukları ilişkileri gözlemleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri yer aldı. Son tasarım, yüzen bir platform, deniz kıyısındaki duvara iliştirilebilecek esnek bir merdiven ve farklı eğimlerde modüller ile oturma basamaklarını kapsayan modüler bileşenlerden oluşan bir donanım halini alıyor.

Sergilenen prototip, bienalden önce Pasaport İskelesi'nde kuruluydu. Burada popüler bir buluşma ve vakit geçirme yerine dönüşen proje, hemen doğaçlama bir 'selfie' fotoğraf çekme noktası oldu. Kıyıların Kullanımı manifestosu “mikro düşün!” diyor ve soruyor: Esnek ve taşınabilir yapılarla yeni nerelere yerleşilebilir?

Tasarımcılar, destekleri için Özlem Akın, Aycan Terzioğlu, Gozde Damla Turhan, Mehmet Sadık Aksu, Gamze Şahin, Buket Öztürk ve Bengisu Özpirinççi'ye teşekkür eder.

Bu proje, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından desteklenmiştir.

Share on


— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
USE OF SHORES, A
MICRO-MANIFESTO
ON
MICRO-URBANISMS

Manifesto materials: plastic floats, rope, marine plywood, students, harbor administration permissions, shorelines

İYİ OFİS

Elif Ensari and Can Sucuoğlu with Aycan Terzioğlu, Gudjon Thor Erlendsson, and Ertunç Hünkar

Born: Ankara, Samsun and Izmir, Turkey; Oakland, USA; Hafnarfjordur, Iceland

Based: Istanbul, Turkey

Turkish shorelines are typically covered in hard surfaces and are raised 1.5 meters above actual sea level, impeding easy access to the sea. Use of Shores is a modular floating architectural intervention designed to bridge waterfronts, easily assembled as a DIY extension of social space. The design process for the prototypes involved students at Izmir Economy University who visited Alsancak (Izmir’s most popular shoreline neighborhood) to observe people, their activities, and their relationships with the shore. The final design is a kit of standard modular components including a floating platform, a flexible stair for attachment to the sea wall, and modules with varying slopes and steps for sitting.

Prior to the bienial, the prototype on view here was at İzmir’s Pasaport pier, where it became a popular gathering place and impromptu 'selfie' photo site. “Think micro!” says the Use of Shores manifesto, which asks: What new sites can a city offer for flexible, movable architecture to occupy?

The designers would like to thank Özlem Akın, Aycan Terzioğlu, Gozde Damla Turhan, Mehmet Sadık Aksu, Gamze Şahin, Buket Öztürk, and Bengisu Özpirinççi.

This project was sponsored and supported by the İzmir Chamber of Commerce and İzmir University of Economics.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Share on


— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Bienal Eş Sponsorları

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —